Korpikulkijan Ohut Täysruis erottuu suositusta palaleipäkategoriasta 100 % täysjyvärukiisena uutuutena. Kotimaisesta rukiista valmistettu runsaskuituinen tuote leivotaan Porokylän uudessa Lieksan yksikössä, joka siirtyy syksyllä biokaasuun osana leipomon vihreää siirtymää.
Ruisleipähylly sai uuden vahvan tulokkaan, kun Porokylän Leipomo toi kuun vaihteessa markkinoille Korpikulkijan Ohut Täysruis -leivän. Tuote erottuu kilpailijoistaan 100 % täysjyvärukiisena, runsaskuituisena (17 g) ja jälkiuunimaisen makuisena palaleipänä, jonka juuret ovat kirjaimellisesti suomalaisessa maaperässä – jauhot tuotteeseen tulevat läheltä, Kinnusen Myllyltä.
Tuote sopii erityisesti kuluttajille, jotka arvostavat aidon ruisleivän makua, terveellisyyttä ja kotimaista alkuperää, mutta kaipaavat käytännöllistä arjen leipää.
Tuotteen kehitystä johti Porokylän Leipomon tuotekehityspäällikkö Joonas Pelo, jonka mukaan uutuusleivän maku lähtee rakentumaan juuresta:
– Halusimme tuotteelle selkeästi Porokylän ruisleipiin yhdistettävän maun. Kehitimme tätä varten kokonaan uuden juuren, joka muistuttaa olemassa olevia ruisleipäjuuriamme, mutta vaati hienosäätöä sopiakseen juuri ohuen palaleivän leivontaan, Pelo kertoo.
Taikinanteko ja paisto vaativat erityistä tarkkuutta, ja kehitystyö sisälsi useita koeleivontoja, joissa haettiin sopivan sitkeää suutuntumaa. Teknisiä ratkaisuja jouduttiin tekemään sekä linjaston kuljetusjärjestelmissä että tuotteen halkaisulaitteessa:
– Tuote on ohut, sitkeä ja rakennettaan myöten haastava halkaistava. Hankimme kokonaan uuden laitteen revintään ja testasimme sopivia pakkausmateriaaleja useamman kierroksen ajan, Pelo kertoo.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) uusimman FinRavinto-tutkimuksen mukaan miehet saivat täysjyväviljasta lähes 70 % ja naiset 60 % leivistä. Suositeltuun päivittäiseen täysjyväannokseen, 90 g/päivä, naisista vain 2 % ja miehistä 11 %.
– Korpikulkijan palaleipäperhe on hyvä täysjyväviljan lähde ruokavalioon. Tässä ohuessa täysruis uutuustuotteessa on 11 g/leipäviipale täysjyvää. Käytännössä puolet päivän tavoitteesta täyttyisi jo kahdesta leipäpalasta, summaa Pelo.
Korpikulkijan Ohut Täysruis valmistetaan Porokylän Leipomon uudessa Lieksan yksikössä, joka mahdollistaa palaleipien tuotannon ja tulee käyttämään ensi syksystä alkaen paikallisesti tuotettua biokaasua energianlähteenä. Leipomo on osakkaana Pielisen Bion biokaasulaitoksessa, joka valmistuu läheiselle tontille syksyllä. Muutos on osa yrityksen vihreän siirtymän ohjelmaa.
Porokylän Leipomo Oy on Suomen 6. suurin leipomo, suurin ruislimppujen valmistaja ja gluteenittomien kahvileipien ykkönen. Porokylän Leipomon tuotteet löytyvät kauppojen hyllyiltä ympäri Suomen. Vuonna 1983 perustetun pohjoiskarjalaisen perheyhtiön leipomot sijaitsevat Nurmeksessa ja Lieksassa. Yhtiöllä on myymäläleipomot Joensuussa ja Kouvolassa. Porokylän Leipomossa työskentelee 180 työntekijää. Vuonna 2024 yhtiön liikevaihtoa oli 26,3 miljoonaa euroa. www.porokylanleipomo.fi