Leipäpöydän suosikit muuttuvat – kaura nousussa, ruis laskussa

Suomalaisten leipäviljojen kulutuksessa on tapahtunut viime vuosina kiinnostavia muutoksia. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreiden ravintotaseiden mukaan vehnä pitää yhä pintansa suomalaisten ruokapöydissä: vuonna 2024 sen kulutus nousi korkeimmalle tasolle kymmeneen vuoteen, 49 kg/hlö.

Perinteinen ruis on sen sijaan menettänyt suosiotaan. Kymmenen vuotta sitten suomalaiset söivät 16 kiloa ruista vuodessa, mutta nyt määrä on pudonnut 12 kiloon. Taustalla voi olla sekä kulutustottumusten että leipähyllyjen tarjonnan muutoksia.

Selkein nousija on kuitenkin kaura. Sitä syödään kaksinkertainen määrä vuosikymmenen takaiseen, nyt jo 12 kiloa. Kaura tunnetaan vatsaystävällisyydestään ja monipuolisuudestaan, ja sitä löytyy yhä useammin myös leivissä

Porokylän Leipomo kulkee kauran aallonharjalla

Me Porokylän Leipomolla olemme nähneet kauran suosion kasvun läheltä. Kauratuotteemme, kuten Korpikulkijan Kaurapalat ja gluteeniton Kaurajälkkäri ja ovat ottaneet paikkansa Suomen suosituimpien leipien joukossa. Kauran käyttöä lisäämällä haluamme tehdä leivästä entistäkin ravitsevampaa ja monipuolisempaa arkeen.

Limpuissa ykkösenä – ja monipuolisuudella eteenpäin

Vaikka rukiin syöminen on laskenut huippuvuosistaan, sitä syödään yhä yhtä paljon kuin kauraa. Ruislimppujen ystäville tarjoamme Suomen laajimman valikoiman: 10 erilaista limppua eri makuihin. Olemme säilyttäneet selkeän markkinajohtajuuden tässä perinteisessä leipäkategoriassa jo pitkään. Suomen myydyin ruislippu onkin leipomamme Pikkueväs.

Leipä on enemmän kuin ruokaa – se on osa arjen rytmiä ja hetkiä, joista syntyy yhteisiä muistoja. Siksi meille on tärkeää, että leivissä yhdistyvät hyvä maku, vastuullisuus ja ravitsevuus. Olemme täällä leipomassa arkeesi parhaita paloja – nyt ja tulevaisuudessa.

 

Löydät Porokylän leivät tutusti leipäosastolta – käy valitsemassa omat suosikkisi seuraavaa herkullista hetkeä varten.