Sanotaan, että makuasioista ei sovi kiistellä. Leipomon työntekijät ovat kuitenkin oppineet tunnistamaan, minkälaiset tuotteet maistuvat monelle. Leipomotuotteiden käyttäjiä on paljon erilaisia ja siksi on monenlaisia tuotteitakin. Tämä artikkeli on jatkoa juttusarjalle, jossa esitellään Porokylän Leipomon työntekijöiden lempparituotteita.
Hienostunut, aromikas Sihtileipä sujahtaa tuotantopäällikkö Mikko Ronkaisen eväsreppuun
Mikko on Nurmeksen yksikön tuotantopäällikkö. Hänellä on useita lempituotteita. Viiden kärki hieman vaihtelee, mutta ne ovat kaikki juureen leivottuja ruisleipiä, koska niissä on vahva maku, hyvä rakenne ja maitohappokäyminen luo hienoja aromeja leipään.
Sihtileipä on yksi Mikon suosikkeja, koska se on myös hyvä eväsleipä. Siinä on hienostunut rakenne, se sopii vahvojen juustojen kanssa ja siihen liittyy muistoja. Mikko on harrastanut metsästystä koko ikänsä ja muistaa mummonsa lohdutuksen, jos saalista ei saanutkaan. Mummo tarjosi Sihtileipää ohi ampuneelle – parempaa sihtiä seuraavaan kertaan.
Mikolla on vastuu Nurmeksen tuotannosta, tuotannon tavoitteiden toteuttamisesta. Se on päivittäistä henkilöstön johtamista ja resurssien suunnittelua, osallistavan ja valmentavan johtamisen sekä työtyytyväisyyden kehittämistä. Hänellä on myös osavastuita kehityshankkeissa ja investointiprojekteissa. Hän maistelee tuotannosta leipiä päivittäin ja varmistaa tasaisen laadun takaamisen toimet. Myös Sihtileipä valmistetaan Mikon johtamalla tuotantolinjalla. Porokylän Leipomon lähettämö on Nurmeksessa ja sieltä kulkevat kaikki leipomon tuotteet. Joulun alla oli jaossa 90 000 pakkausta yhden päivän aikana.
Lempparituote tekee hyvää, Pure Kaura sopii markkinointi- ja myyntisihteeri Ira Hiltuselle
Pure Kaura on Iran lempparituote, koska se vehnättömänä vaihtoehtona sopii hänelle. Siinä on hyvä purutuntuma ja se säilyy pitkään, joten kotona ei tule hävikkiä. Toinen Iran lapsista ei muuta leipää syökään, kun on Pure Kauran makuun päässyt. Siinä on sopivasti makua, lapsenkin käteen sopiva palakoko – esimerkiksi voileivän voitelu onnistuu helposti, kun pala on napakka.
Ira iloitsee työtehtävistä, joissa saa olla lähellä kuluttajia. Tuotteet ovat tulleet tutuiksi myyntiä avustavissa tehtävissä niin leipomomyymälässä asiakkaiden mieltymyksiin vastaavia tuotteita suositellessa kuin digikanavissa tiedusteluihin vastauksia etsiessä. Ira hymyillen kertoo, että aika usein on tullut tarkkaan katsottua tuote- ja ravintosisältöjä, mistä tiettyä tuotetta voi ostaa Suomen eri kolkissa ja pohdittua, mitkä valokuvat sopisivat kunkin tuotteen markkinointiaineistoihin.
Markkinoinnin tehtävät vievätkin leijonan osan Iran työajasta. Tavalliseen työviikkoon voi kuulua esimerkiksi markkinointitekstien luomista, valokuvausta, digikanavien ylläpitoa, uutiskirjeen koostamista ja reseptien suunnittelua yhteistyökumppanien kanssa.
Porokylän Leipomon myydyin tuote Pikkueväs on myös Polinan lemppari
Se on hyvä leipä, tuoreen makuinen vielä vaikka viikon päästäkin, kertoo leipuri Polina Zubareva.
Nyt Suomesta ei pääse Venäjälle, mutta silloin kun mahdollista, Polina vierailee vanhempiensa luona ja vie aina Pikkuevästä ja jotain muutakin tuliaisiksi. Suomalainen ruisleipä on pidetty tuote itärajan takana, mutta tämä Polinan perheelle tuttu tuote komeilee aina toivelistalla, mitä pitää tuoda uudelleenkin.
Polina on valmistunut leipurikondiittoriksi Riverian ammattikoulusta Nurmeksesta. Hän aloitti työt Nurmeksen yksikössä muutama vuosi sitten. Viime kesällä hän siirtyi Lieksaan Rantalaan töihin. Polina pitää siitä, että Rantalassa työ on vähemmän fyysisesti raskasta, kuin Nurmeksen yksikössä. Hän on päässyt tekemään vaihtelevia työtehtäviä aina taikinan valmistuksesta, leivän lyöntiin eli muotoiltuun, paistamiseen ja pakkaamoon. Leipäjuuren eli raskin teko odottaa vielä.
On mukava työskennellä sellaisen tuotteen parissa, mistä pidetään. Se tarkoittaa suuria tilauksia, Polina pohtii. Hänelle on tärkeää, että saa tehdä Pikkuevästä ja tuntee sen valmistusprosessin hyvin.