Tuotteiden ideoinnissa haetaan usein omaleimaista makua, joka sopisi monen mieltymyksiin. Maun lisäksi tärkeää on rakenne, ruokavalioon soveltuvuus ja harvemmin esiin nostettu käyttöhetki. Tämä artikkeli on jatkoa juttusarjalle, jossa esitellään Porokylän Leipomon työntekijöiden lempparituotteita.
Kartanon Ruis on linjamestari Simo Suokkaan lempparituote – se kruunaa hänen aamiaisensa
Kartanon Ruis on Simon mielestä parasta aamupalalla, paahdettuna. Simo kertoo, että tämä leipä maistuu aina ja sille löytyy aina käyttöä. Siitä on hyvä valmistaa myös kotikaljaa tai valkosipulinmakuisia öljyttyjä tikkuja uunissa.
Simo työskenteli aiemmin Nurmeksen yksikössä ja siirtyi Lieksaan Rantalan yksikköön kesällä, samalla kun limpunvalmistusta siirtyi uuteen yksikköön. Hän kommentoi, miten on ollut hienoa päästä työskentelemään uusien paistorobottien kanssa, miten ne upeasti pärjäävät – kuin itsestään siirtävät uuniin yli 400 leipää kerralla.
Limppulinjalla linjamestarin työhön kuuluu taikinan annostelujärjestelmän käyttö, leivän ylöslyönti, eli taikinapallon muotoilu leiväksi sekä kuljettimien ja paistorobotin tarkkailu.
Kartanon Ruisleivän taikinanteon parissa Simo työskenteli aikoinaan, kun oli Nurmeksessa päästämässä työkaveria tauolle. On mukava ymmärtää, miten oma lempituote käytännössä valmistetaan.
Tiimipäällikkö Katja Rodionovan lemppari on gluteeniton Sitrushoukutus
Sitrushoukutus on hyvin pehmeä, suussa sulava, raikkaan makuinen, siinä on ihana sitruksen tuoksu, eikä se ole liian makea. Ei ihme, että tuote on Katjankin lempiherkku. Puolikas leivos löytää usein tiensä Katjan aamuteen kaveriksi.
Katja kertoo, että tämä gluteeniton herkku maistuu hänellekin, vaikka hänellä ei olekaan keliakiaa. Reseptissä on vaaleaa suklaata, se on hyvä yhdistelmä sitruunan kanssa. Tuote on myös kaunis, joten se sopii sellaisenaan vierasvaraksi.
Katja toimii limppulinjan tiiminvetäjänä Lieksan uudella tehtaalla Rantalassa. Tiimipäällikkönä hänen tehtäviinsä kuuluu limppulinjan sujuvuudesta vastaaminen, työntekijöiden yleisperehdytys, vuorovaikutus tiimiläisten kanssa ja heidän kannustus. Katja toimii myös Rantalan tuotantopäällikön sijaisena.
Porokylän Leipomon Lieksan yksiköt ovat lähellä toisiaan. Katja on työskennellyt kaikissa Porokylän Leipomon yksiköissä, joten hänelle on karttunut monipuolista osaamista. Ajoittain Katja pyydetäänkin kiireavuksi myös Lieksan gluteenittomaan Kevätniemen yksikköön. Siellä Katja on päässyt tutustumaan myös Houkutus-sarjan tuotteiden valmistukseen – viime kerralla irrottelin Sitrushoukutuksia vuoista pois, Katja muistelee.
Tuotekehityspäällikkö Joonas Pelon lempparituote Tuliaisleipä tuo makumuistoja
Joonaksen lempparituote on Tuliaisleipä, koska se tuo makumuistoja lapsuudesta. Silloin ei ollut vielä siivutettuja leipiä. Välillä Tuliaisleipä unohtui, mutta nyt hän on taas palannut leivän leikkaamiseen, kun sattumalta löysi mummon 50-luvun alusta olevan veitsen, joka leikkautuu hyvin leipään.
Iso osa tuotekehityspäällikön työajasta kuluu uutuustuotteiden parissa – pohdintaa siitä, mikä voisi olla seuraava Porokylän Leipomon uutuustuote, millainen makumaailma siihen sopisi. Koeleipomossa teemme ensimmäiset testit ja sitten testataan tuotannossa. Sinne ei viitsi mennä epäonnistumaan isoilla taikinoilla, tuotannolla on muutakin puuhaa, taustoittaa Joonas.
Leivät ovat Porokylän Leipomon pääjuttu, mutta iso osa tuotekehityksen resursseista osoitetaan gluteenittomiin tuotteisiin. Kenties siksi, että siltä puolelta on kertynyt vasta vuosikymmenen kokemus ja leivistä vuosikymmenien. Toisekseen gluteenittomiin tuotteisiin ei ole helppoa saada hyvää makua ja raaka-aineet ovat erilaisia.
Työn puolesta Joonas maistelee paljon tuotteita ja usein on hyvä palata tuttuun Tuliaisleipään. Tuotekehitys on innostavaa, mutta vaikeaa – ensimaistelu tehdään aina tunteella, onnistumisen elämykset kantavat eteenpäin.