Leipäressi

Perinteisin hävikkiruoka leivästä on varmasti leipäressi. Tällä ruualla on monta nimeä ja reseptejäkin yhtä monta kuin emäntiä. Ruisleivän kannikoista haudutettu muhennos tuodaan tähän päivään tuoreilla yrteillä kuten timjamilla.

Leipäressi

4 dl vettä
1 tl suolaa
3 rkl voita
200 g kuivaa ruisleipää
2 dl maitoa

Annostele vesi kattilaan suolan ja voin kanssa ja anna kiehua. Kuutio tai viipaloi ruisleipä ja laita se kiehuvaan veteen. Anna veden imeytyä leipiin ja sekoittele rauhassa. Kun seos muuttuu puuromaiseksi lisää maito. Ruuan voi tarjota suoraan pannulta. Koristele se timjamilla ja voinokareilla.

Nauti leipäressi lämpimänä sellaisenaan tai esimerkiksi puolukkasurvoksen kera!

Loistavia leipiä tähän käyttöön ovat esimerkiksi Porokylän Tuliaisleipä ja Pikku Tuliainen.