Gluteeniton Voileipäkakku
Tämä mehevä voileipäkakku pitää sisällään aivan todella herkullisen ja hippasen tulisen wasabi-tillipeston ja maidottoman savulohitahnan. Vegaaniseen versioon voi käyttää porkkalaa,ohje porkkalaan reseptissä. Kakku kuorrutetaan maidottomalla tuorejuustolla ja koristellaan maun mukaan.
Voileipäkakku (G,M, myös vegaaninen vaihtoehto)
12-16 annosta
Maidoton, gluteeniton
Onnistuu myös vegaanisesti kun vaihdat savulohen porkkalaan.
2 ps Porokylän Jyväleipiä
Wasabi-tillipesto
- 1 nippu tilliä
- 60 g (⅔ dl) auringonkukansiemeniä
- 1 valkosipulinkynsi
- 1-2 tl wasabia
- 1 rkl ravintohiivahiutaleita (tai parmesaania jos ei tarvitse olla maidoton). Molemmat voi jättää poiskin
- ½ tl suolaa
- 3 rkl sitruunanmehua
- öljyä sen verran että saat paksun koostumuksen (noin 1dl). Älä tee pestosta liian öljyistä.
- Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen tai teholeikkuriin, lisää öljyä ensin noin puoli desiä. Aja tahnaksi ja lisää öljyä tarvittaessa, jotta saat pestosta paksua tahnaa.
Savulohi/porkkala-täyte:
- 400g (maidotonta) tuorejuustoa
- 150 g kylmäsavulohta (Tai porkkalaa vegaaniseen, ohje alla. Valmista porkkalaa valmistaa Kalavale)
- 1 rkl sitruunamehua
- 2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
- 1 punasipuli
- Pehmennä tuorejuusto vatkaamalla sitä käsivatkaimella. Paloittele lohi tai porkkala pieniksi paloiksi, hienonna tilli ja kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään.
Voiteluun:
- ½ kasvisliemikuutio
- 1 dl kiehuvaa vettä
- Sekoita kasvisliemikuutio kiehuvaan veteen ja sekoita kunnes se liukenee.
Kuorrute:
- 400 g (maidotonta) tuorejuustoa
- 4 isoa lusikallista kreikkalaistatyyppistä (maidotonta) jogurttia
- 1-2 tl sitruunankuorta raastettuna
- loraus sitruunamehua
- suolaa
- mustapippuria
- Pehmennä tuorejuusto vatkaamalla sitä käsivatkaimella. Sekoita siihen lusikalla jogurtti, raastettu sitruunankuori, loraus sitruunamehua, suola ja mustapippuri.
Porkkala:
Marinadi:
- 1 rkl öljyä
- 1 rkl vaahterasiirappia tai sokeria/hunajaa
- 2 rkl valkoviinietikkaa
- 1 tl nestemäistä savuaromia (esim.poppamies)
- 2 tl savusuolaa tai muuta suolaa, keitinveteen
- 1 tl merisuolaa tai savusuolaa porkkanoille
- 2 tl kuivattua tilliä, tai 1-2 rkl tuoretta
- 1 tl sitruunapippuria
- Kuori ja siivuta porkkanat hyvin ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi juureskuorimella. Kiehauta vesi, sokeri ja suola. Siirrä kattila sivuun, lisää porkkanat ja laita kansi päälle. Anna tekeytyä noin 10 minuuttia.
- Valuta ja kuivaa porkkanat, laita ilmatiiviiseen astiaan. Sekoita marinadin ainekset, kaada porkkanoille, kääntele hyvin, sulje kansi tiiviisti ja siirrä jääkaappiin vähintään yöksi. Maku syvenee jos maltat antaa porkkaloille vuorokauden aikaa. Säilytä porkkala jääkapissa.
Kokoaminen:
- Leikkaa ohuelti leipäpalojen reunat pois. Kelmuta leipävuoka niin että reunoille jää reilusti kelmua kakun peittämiseen. Leikkaa leivistä sopivan kokoisia paloja, jotta palat menevät vuokaan tiiviisti.
- Kostuta leivät kasvisliemellä pullasutia käyttäen.
- Levitä melko paksulti päälle wasabi-tillipestoa ja sen päälle puolet savulohi/porkkala-täytteestä.
- Tee toinen kerros samoin. Päällimmäiseksi tulee vielä leipäkerros, voitele sekin ja peitä sitten kelmulla. Nosta jääkaappiin yöksi.
Valmista kuorrute tarjoilupäivänä ja nosta kakku vuoasta ja poista kelmu. Siisti reunat. Kumoa kakku ylösalaisin ja kuorruta ja koristele
Gluteeniton valmistujaispöytä sopii gluteenittomiin juhliin, tai juhliin jonne on tulossa paljon gluteenittomia vieraita. Houkutusbaaria lukuunottamatta nämä reseptit saa tehtyä myös vegaanisena. Saat siis monelle ruokavaliolle sopivan kattauksen.
MENU
Voileipäkakku (G,M, myös vegaaninen vaihtoehto)
Saaristolaisleivät skagenröralla tai tofuskagenilla (G, M, myös V)
Focacciat (G, M, V)
Houkutusbaari (G, vähälaktoosinen)
Kuvat ja reseptit: Parantava ruoka / Sanna Hiltunen