Brunssisalaatti ruiskrutongeilla ja mansikka-vinaigretella

Tämän ruokaisan brunssisalaatin salaisuus on rapeat ruiskrutongit ja makea mansikka-vinaigrette. Suolaisuutta salaattiin tuo feta, mutta sen voi halutessaan jättää poiskin.

Brunssisalaatti ruiskrutongeilla ja mansikka-vinaigretella

4-5 annosta

1 pala Porokylän leipomon Korpikulkijan ruisleipää
öljyä
½ (n.50 g) fenkoli
¼ kurkkua
100 g makeaa salaattia (esim. cosmopolitan)
10 kpl kirsikkatomaattia
¼ punasipulia
5 basilikan lehteä
n. 50 g fetaa
(halutessasi pensasmustikoita)

Mansikka-vinaigrette:

100 g tuoreita tai pakastemansikoita
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl vaahterasiirappia
suolaa ja mustapippuria

  1. Aloita mansikka-vinaigretella: Jos käytät pakastemansikoita, sulata ne ensin kohmeisiksi (älä kuumenna!). Soseuta sauvasekoittimella. Lisää öljy, valkoviinietikka ja vaahterasiirappi, sekä ripaus suolaa ja mustapippuria. Maista ja makeuta halutessasi lisää.
  2. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  3. Paloittele ruisleipä kuutioiksi kulhoon, lisää hieman öljyä ja pyörittele kuutiot kauttaaltaan öljyssä. Paista uunissa n. 7 min. Anna jäähtyä.
  4. Halkaise fenkoli ja leikkaa pois kolmion muotoinen kanta. Leikkaa mandoliinilla tai veitsellä fenkolista erittäin ohuita siivuja (mandoliini paras, koska sillä saat paperinohuita siivuja). Paloittele salaatti ja kurkku, halkaise kirsikkatomaatit ja viipaloi punasipuli ohueksi (mandoliini myös tähän tarkoitukseen hyvä). Laita basilikan lehdet päällekkäin ja kääri rullaksi. Leikkaa ohutta juliennea.
  5. Kokoa salaatti: Pohjalle salaatti, fenkoli ja kurkku. Päälle kirsikkatomaatit, punasipuli ja basilikajulienne. Murskaa feta pieneksi muruksi ja ripottele päälle. Lisää lopuksi päälle ruiskrutongit (ja halutessasi pensasmustikat). Tarjoa salaatti mansikka-vinaigreten kanssa.

Brunssisalaatti ruiskrutongeilla