Porokylän Leipomon 40-vuotinen kasvutarina on kertomus rohkeudesta, osaamisesta, alan murroksesta, leipurien ammattitaidosta ja taidosta kuunnella asiakkaita

Porokylän Leipomo Oy julkaisi 40-vuotishistoriikin, jossa kuljetaan vaiheikas matka pienestä kyläleipomosta Suomen arvostetuimman leivän leipojaksi ja gluteenittomien tuotteiden tekijäksi.

Asiat olisivat voineet mennä kovin eri tavalla, kun Porokylän Leipomon omistaja Eero Kärki 2000-luvun puolivälissä pohti yrityksen myymistä. Venäläiset liikemiehet tekivät kelpo tarjouksen hiljaisessa myynnissä olleesta leipomosta. Eero Kärki ei tarttunut venäläisten tarjoukseen – onneksi, niin voimme syystä huokaista nyt, kun 40 vuotta täyttävä Porokylän Leipomo rakentaa parhaillaan kolmatta leipomoaan Pohjois-Karjalaan.

”Aikamatka elämysleipuriksi” -historiateoksen nimi kuvaa paitsi ajan rientoa myös aikamoista matkaa, jonka myötä pienestä nurmeslaisesta kotileipomosta kasvoi Suomen suurin ruislimppujen tekijä, gluteenittomien leivonnaisten edelläkävijä ja merkittävä pohjoiskarjalaisen elintarviketeollisuuden työnantaja.

Kolme veljestä perustaa leipomon

Vielä 1980-luvulle tultaessa Suomessa oli paljon pieniä paikallisia leipomoita. Leipuritaidot ja taikinajuuri kulkivat perintönä sukupolvelta toiselle. Niin myös Eero, Martti ja Pertti Kärki ehtivät jo poikasina saada tuntumaa leipurin ammattiin. Historianteoksen prologissa kerrotaan tiiviisti Kärjen ja Väänästen sukujen yhteydestä ja moninaisten polkujen risteämistä. Kun Nurmeksen Porokylässä tuli myyntiin pieni Eilan kotileipomo, Kärjen veljekset näkivät tilaisuutensa tulleen.

Laatu ja maku edellä

Nurmeksen Puistotiellä töitä tehtiin alkuun pienellä porukalla. Historiikissa on mukana aikalaisten tarinoita yhteistyöstä ja ennen muuta intohimosta leivonnaisten laatuun ja makuun. Kasvuun veljekset eivät kurotelleet. Paljon puhuva on Eero Kärjen haastattelu Karjalan Maa -lehdessä vuonna 1986. Kärki pohtii haastattelussa, ettei leipomotuotteiden markkinointi Nurmeksen ja Valtimon ulkopuolelle ollut ensinkään suunnitelmissa.

Myynti kasvuun

Myyntimies Ari Kukkosella oli 30 vuoden ajan merkittävä rooli Porokylän Leipomon myynnin ja markkina-alueen kasvattamisessa; markkina-alue paisui kuin pullataikina. Kukkosen VW Polon takakonttiin sopivat ensimmäiset sadat karjalanpiirakat. Sittemmin menopelit vaihtuivat ja tavaratilat suurenivat. Pian ei myyntimiehelle riittänyt Hiacekaan, perään piti kytkeä jo kuomuperäkärry. 1990-luvulla Porokylän Leipomossa tehtiin myös merkittäviä tilojen ja tuotannon laajennuksia.

Leipomoala murroksessa

Porokylän Leipomon tarinan pääjuoneen oheen limittyvät myös Timo Väänäsen varhaiset edesottamukset leipomoyrittäjänä. Nuoren miehen laajentuneet bisnekset Satakunnassa sakkasivat – isänsä kanssa yhteisesti omistettu leipomo ajautui konkurssiin. Itäsuomalainen ja länsisuomalainen leipäkulttuuri eivät kohdanneet, toki painavimmat syyt löytyivät suomalaisen leipomoteollisuuden murroksesta. Alan jätit kasvoivat, pienemmät leipomot pyyhkiytyivät kartalta. Timo Väänäsestä tuli Porokylän Leipomon omistaja, kun Väänäsen leipomo Brahean Paakarit osti itseään kolme kertaa suuremman Porokylän Leipomon vuonna 2006.

Nurmes vaakalaudalla

Timo Väänäsen omistuksessa Porokylä jatkoi kasvuaan ja tilat olivat jälleen kerran käymässä ahtaiksi. Leipomon pysyminen Ylä-Karjalassa ei ollut enää itsestäänselvyys; uutta tonttia leipomolle katsastettiin sekä Kontiolahdelta että Joensuusta. Kun Nurmeksen kaupunginjohto sai vihiä moisista aikeista, alkoi tapahtua. Yrityksestä ja työpaikoista haluttiin pitää kiinni. Nurmeksen kaupunki lunasti Porokylän Leipomon vanhemman osan ja vastasi laajennusosan rakentamiskustannuksista. Porokylän Leipomosta tuli kaupungin vuokralainen, vanhan kiinteistön myynnillä leipomo vapautti varallisuutta tarvittaviin koneinvestointeihin.

Gluteeniton kasvuharppaus

Kultasuoneen Porokylän Leipomo osui vuonna 2014 aloittaessaan gluteenittomien leivonnaisten valmistuksen. Aivan erityinen rooli gluteenittoman leivonnan aloittamisessa oli Porokylän Leipomon kokeneelle leipurilla Marjatta Partasella. Partanen leipoi kotona tyttärelleen gluteenitonta ja toi maistiaisia myös työpaikan kahvipöytään. Gluteenittomien tuotteiden nousevan kysynnän haistoi myös Ari Kukkonen, joka vakuutti myös alussa epäröineen Timo Väänäsen. Viimeiseen asti hanttiin pisti sen sijaan leipomossa jo talouspuolen ammattilaisena työskennellyt Eero Kärjen poika Erik Kärki. Kun gluteenittomien tuotteiden kysyntä sitten räjähti, Erik Kärki totesi, että hän näki talouspäällikkönä numerot, Väänänen näki toimitusjohtajana tulevaisuuden.

Takaisin Kärjen sukuun

Kun Timo Väänänen vuonna 2006 osti Porokylän Leipomon, Porokylässä ja Braheassa töitä teki yhteensä noin 50 henkilöä. Yhteenlaskettu liikevaihto oli lähes 6 miljoonaa euroa. Vuoteen 2018 tultaessa Väänänen kävi mielessään Jakobin painia – myydäkö yritys vai vieläkö löytyy energiaa jatkaa. Kun neuvonpidon ja pohdintojen jälkeen alkoi näyttää siltä, että Erik Kärki on valmis ottamaan vetovastuun leipomosta, pulmat ratkesivat. Väänänen oli hyvillään yrityksen päätymisestä perustajasukuun, josta löytyi uutta nuorta voimaa ja draivia.

Matka jatkuu!

Erik Kärki ei ole toimitusjohtajan ja omistajan roolissaan aikaillut; yhtiön kehittämistä ryhdyttiin jatkamaan osaamista vahvistamalla, henkilöstöhallintoon panostamalla ja sittemmin myös investoinnein. Alkuvuodesta 2022 yhtiö kertoi rakentavansa uuden leipomon Lieksan Kerantielle.

”Investointi on merkki siitä, että olemme pärjänneet kovassa kilpailussa. Elämysleipurimme ovat tehneet työtä, jolla on merkitystä ja joka on kantanut meitä – erityisen hyvää kasvu on ollut ruisleivissä. Tässä mielessä Porokylä on edennyt yleisen trendin vastaisesti”, Erik Kärki tiivistää kirjassa yhtiön kehityssuuntaa.

Porokylän Leipomo on kautta aikojen yhdistänyt omaperäisen ja juurevan karjalaisen rohkeuden tehdä asioita omalla tavallaan. Omaperäisyys näkyy myös panostuksessa tuotekehitykseen. Uusi teknologia ja digitalisaatio on valjastettu elämysleipurien avuksi. Elämysten ja makujen maailmassa leipomo on hyvin asiakkaidensa pulssilla: vuonna 2022 Porokylän Leipomon liikevaihto oli 22,8 miljoonaa euroa. Vuoden lopulla yhtiössä työskenteli 180 elämysleipuria. Yhtiön kolmas leipomoyksikkö Lieksan Kerantiellä valmistuu alkukesällä 2023 työllistäen alkuun 20 henkilöä.

Yhteistyön voimaa

Porokylän Leipomon 40-vuotishistoriikin on kirjoittanut toimittaja, yrittäjä Sirkka-Liisa Aaltonen. Teoksen graafinen suunnittelu ja taitto on Sari Kaijan käsialaa. Kirjan pohjoiskarjalaisten tekijöiden ryhmään kuuluu myös valokuvaaja Jarno Artika.

”Historiikin tekeminen on ollut arvokas kokemus. Tehty aikamatka on kirkastanut vaalittavia arvoja ja tuonut valtavan kiitollisen mielen. Niin monet ovat tehneet työtä Porokylän menestyksen eteen. Yhteistyö Sirkka-Liisan ja muiden kumppaneiden kanssa historiikin teossa on ollut antoisaa. Ansiokas historiikki osoittaa, kuinka yhdessä saimme hienon teoksen valmiiksi”, kiittelee Erik Kärki.

 

Lisätiedot:

Porokylän Leipomo Oy, viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Laura Hyvärinen, 050 409 8122 laura.hyvarinen@porokylanleipomo.fi

Porokylän Leipomo Oy on Suomen suurin ruislimppujen valmistaja ja gluteenittomien tummien leipien ykkönen. Porokylän leivonnaisten markkina-alue kattaa koko Suomen. Vuonna 1983 perustetun pohjoiskarjalaisen perheyhtiön leipomot sijaitsevat Nurmeksessa ja Lieksassa. Yhtiöllä on leipomomyymälät Joensuussa ja Kouvolassa. Porokylän Leipomossa työskentelee 180 työntekijää. Vuonna 2022 yhtiön liikevaihtoa oli 22,8 miljoonaa euroa.