Perjantaina 27. syyskuuta 2024 maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah ja työministeri Arto Satonen vierailivat Porokylän Leipomolla osana Maaseutuparlamentti-tapahtumaa. Vierailun aikana ministerit tutustuivat leipomon toimintaan ja keskustelivat työvoiman saatavuudesta, suomalaisten raaka-aineiden merkityksestä sekä logistiikan haasteista.
Ministeri Arto Satonen oli erityisen kiinnostunut kuulemaan työvoiman saatavuudesta harvaan asutussa Pielisen Karjalassa. Porokylän Leipomon varatoimitusjohtaja ja operatiivinen johtaja Ville Korkalainen kertoi, että leipomo on tähän mennessä onnistunut saamaan työvoimaa oppilaitosten kautta, ja suuri osa uusista työntekijöistä on ulkomaalaisia. Korkalainen korosti, että oppilaitosten koulutukseen tarvitaan jatkossakin rahoitusta, jotta työvoiman saanti voidaan turvata.
Minna Heikkinen, PIKES Oy:n toimitusjohtaja, kommentoi, että Porokylän Leipomolla on hyvä työnantajabrändi, mikä tukee työvoiman saatavuutta alueellisesti. Ministeri Satonen kertoi, että Suomen valtio on tehnyt valtioiden väliset sopimukset Filippiinien, Intian ja Vietnamin kanssa, jotta Suomeen saataisiin hallitusti työvoimaa ja että työntekijät tietäisivät, mihin ovat tulossa.
Vierailulla oli mukana myös Porokylän Leipomon SEL:n edustaja ja pääluottamusmies Esa Rantamäki, joka keskusteli ministerien kanssa lakimuutoksesta, joka vähentäisi leipomoalan yötyölisää. Hän kertoi, että leipomolla on vähennetty yötyötä yhteistyössä työnantajan ja työntekijöiden kanssa, ja moni työntekijä, joka oli huolestunut palkkatason laskusta lisien poistumisen myötä, on nyt tyytyväinen parempaan elämänlaatuun.
Ministeri Essayah kyseli kierroksen aikana, mitä leipomon biojätteestä tehdään. Viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Laura Hyvärinen kertoi, että biojätteestä tehdään biokaasua, mikä on ministerin mielestä hyvä ratkaisu. Lisäksi Hyvärinen mainitsi, että jätteiden kierrätyksen tavoitteena on saavuttaa yhä korkeampi jalostusaste, mutta jalostuslaitokset ovat kovin kaukana, mikä tuo omat haasteensa.
Logistiikka oli myös yksi vierailun keskustelunaiheista. Korkalainen korosti valtion kuljetustukien merkitystä leipomolle, jonka sijainti on kaukana päämarkkinoista. Ministeri Satonen vakuutti, ettei kuljetustukia olla leikkaamassa, ja tukea myönnetään edelleen tietyn kokoisille yrityksille, jotka sitä tarvitsevat. Hän kuitenkin mainitsi, että tukisumma saattaa olla hieman aiempaa pienempi, koska osa tuen saajista on kasvanut suuremmaksi kuin mitä kuljetustuen kokoraja sallii.
Ministeri Essayah huomasi vierailunsa aikana lavan valmiita leipomotuotteita, jotka olivat lähdössä ruoka-apuun. Hän kertoi, että valtion tuki on vakinaistettu ruoka-aputoimijoille, mikä on tärkeä asia monille avun tarvitsijoille.
Ministerit keskustelivat myös keliakiakorvauksesta, joka on tärkeä asia monelle Porokylän Leipomon asiakkaalle. Keliakiaa sairastavat tarvitsevat erityisiä tuotteita, ja keliakiakorvaus auttaa heitä saamaan tarvitsemansa elintarvikkeet. Suomessa tällä hetkellä keliakiaan liittyvää korvausta saa vain alle 16-vuotias. Vuoteen 2016 saakka kaikille keliaakikoille maksettiin ruokavaliokorvausta kuukausittain. Hallitusohjelmassa on nyt kuitenkin mainittu korvauksen palauttaminen, erityisesti alaikäisille ja pienituloisille aikuisille. Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää asiaa vuonna 2024.
Mukana vierailulla olivat myös Nurmeksen kaupunginjohtaja Pasi Parkkinen, valtuuston puheenjohtaja Matti Kämäräinen, hallituksen puheenjohtaja Hannu Pääkkönen sekä Essayahin erityisavustaja Marjo Anttoora.