Kesätyöntekijät tärkeissä tehtävissä

Yhteensä 15 kesätyöntekijää työskenteli Porokylän Leipomon toimipisteissä kesälomakaudella. Ensimmäiset aloittivat toukokuun alkupuolella ja viimeisillä työt loppuivat elokuussa. Vakiväen kesälomat olisi vaikea saada pyörimään ilman kesätyöntekijöitä ja joukosta etsitään samalla tulevaisuuden tekijöitä. Kolmannes kesätyöntekijöistä on ollut leipomolla jo useampana kesänä töissä. Jokaisen työpanosta tarvitaan kesälläkin taikinanteosta puhtaanapitoon ja pakkaamisesta lähettämötyöhön.

Tule mukaan kurkkaamaan lähettämössä työskentelevän opettajaopiskelija Vili Anttosen, leipomomyymälän yläkoululaisen Alma Kärjen ja vuokaleipälinjallakin työskentelevän leipuri-kondiittoriopiskelijan Aada Kunnarin kesätyöhön.

kesätyöntekijä

Kesätöissä jo kuudetta vuotta

Englannin aineenopettajaksi Jyväskylässä opiskeleva Vili Anttonen on ollut jo monena kesänä Porokylän Leipomolla töissä. Kesätyöt alkoivat alun perin yläasteaikana ja hän on ollut töissä lähettämössä myös lukion lukuvuosien aikana. Viime vuoden Anttonen opiskeli Kuopiossa liiketaloutta ja tämä olikin ainoa vuosi, ettei tullut solmineeksi Porokylälle työsopimusta.

Anttosesta oli mukava palata pidemmän tauon jälkeen Porokylän Leipomolle, koska on taas päässyt tekemään töitä vanhojen tuttujen kanssa. Lähettämössä hän heti alkuun pisti silmälle, että asiakkaita on paljon enemmän kuin kesällä 2021 ja tuotantomäärät ovat nousseet.

Työtehtävät ja työkaverit miellyttävät Anttosta. Lähettämössä työtehtäviin on kuulunut sekä jakamista eli asiakkaiden tuotteiden keräilyä laatikoihin, että lavoittamista eli leipälaatikkopinojen kasaamista kuljetuslavoille ja eteenpäin lähettämistä. Anttonen on työskennellyt myös kukkojen valmistuslinjalla kaikissa työtehtävissä.

Porokylän Leipomolla saa hänen mielestään hyvin oppia ja vastuuta, jos sitä vain haluaa ottaa vastaan. Myös mukavien työkavereiden takia hän suosittelisi työpaikkaa kavereilleen. Hänen isänsä on myös Porokylän Leipomolla töissä. Jatkossa Vili Anttonen toivoo löytävänsä töitä lähempää Jyväskylän kotiaan, mutta palaisi toki leipomolle vielä uudestaankin töihin. Hän on myös tyytyväinen, että hänen lempituotettaan Pikku-Evästä saa ostettua myös Jyväskylästä.

 

Kesätyöntekijät

Vastuuta jo ensimmäisestä kesästä alkaen

Syksyllä kahdeksannen luokan aloittava Alma Kärki työskenteli kesän aikana Lieksan leipomomyymälässä. Kesätyöhön leipäpuodissa kuului piirakoiden paistoa, kukkojen lämmitystä, kassalla työskentelyä ja muita myymälän tehtäviä. Mieluisinta Kärjelle oli olla kassalla, toisaalta vaikeinta oli juuri kassakoneen käytön opettelu. Se vaikutti alkuun monimutkaiselta.

Alma Kärki oli kesän aikana ensimmäistä kertaa kesätyössä. Hän pyöräili 14 km töihin ja nautti aikaisista kesäaamuista. Eräänä aamuna kaksi hirveä juoksi hänen vierellään, ja toisena kaksi kaurista juoksenteli hänen edessään.

Kesätyö opetti Alma Kärjelle asiakaspalvelua ja yhdessä työskentelyä työkavereiden kanssa. Hän haluaisi tulla toisenkin, ja vaikka kolmannenkin kerran töihin samoihin työtehtäviin kuin missä hän nyt oli, ja suosittelisi työtä muillekin, koska hänellä työssä oli kivaa. Hänet yllätti kesätyössä se, että hän työskenteli aamuisin yksin myymälässä ja paistoi piirakoita. Hymyillen hän kertoo, että hyvinhän se meni. Karjalanpiirakat ovatkin hänen lempituotteitaan.

 

kesätyöntekijä

Opiskelija oman alan kesätöissä

Toista vuotta leipuri-kondiittoriksi Riveriassa opiskeleva Aada Kunnari on kolmatta kesää Porokylän Leipomolla Nurmeksessa töissä. Ensimmäisenä kesänä 15-vuotiaana Kunnari valmisti pääosin kukkoja. Kesätyön innoittamana seuraavana syksynä alkoivat oppisopimusopinnot, ja siitä lähtien Kunnari on ollut leipomolla töissä. Työtehtävät ovat monipuolistuneet, hän on esimerkiksi työskennellyt pullalinjalla ja lähettämössä. Jo toisena kesänä hän esimerkiksi valmisteli lähettämössä kaiken valmiiksi illan jakoa varten.

Tänä kesänä Kunnari on työskennellyt pääosin lähettämössä. Asiakkaiden tuotteiden keräys leipälaatikoihin onkin mieluisinta työtä hänelle, koska hän kokee osaavansa sen työn hyvin. Ajoittain hän työskentelee myös vuokaleipälinjalla, mutta se työ on raskaampaa ja työskentely tapahtuu varhaisemmin. Ensimmäiset tulevat vuokalinjalle leipätaikinan ylöslyöntiin töihin 2.30, kun taas lähettämön aamuvalmistelut alkavat klo 9. Toisaalta lähettämössä työskennellään iltapainotteisesti, tuotteet jaetaan asiakaskohtaisiin laatikoihin kello 13.30–21.30 välisenä aikana.

Aada Kunnari kertoo oppineensa yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja työn aikana. Kunnari suosittelisi ystävilleen Porokylän Leipomoa työpaikkana mukavien työkaverien ja työtehtävien takia, ja tulisi itsekin mielellään vielä uudelleenkin samoihin töihin takaisin. Pikkueväs on voittanut Aada Kunnarin sydämen, siitä on tullut hänen lempituotteensa.