Arvokasta tietoa päästölaskennasta leipomotoiminnan kehittämiseen

Olemme olleet tänä keväänä mukana Keskuskauppakamarin Ilmasto-ohjelmassa ja laskeneet ensimmäistä kertaa Porokylän Leipomon päästöt. Laskenta on vielä hieman kesken, mutta näemme tuloksista jo suurimmat päästölähteemme. Suurimmat lähteet jakautuvat kolmeen:  

Ruis ja kaura ovat ympäristöystävällisiä 

Pääraaka-aineitamme ovat kotimainen ruis ja kaura. Niiden viljely ei onneksi kuluta luontoa suuresti. Gluteenittomia raaka-aineita joudumme ostamaan myös ulkomailta, koska hirssi, teff ja riisi eivät kasva Suomessa. Niiden käytöstä syntyy myös kuljetuspäästöjä. Käytämme myös eläinperäisiä raaka-aineita kuten suomalaista maitoa ja voita. Niistä syntyy enemmän päästöjä kuin kasvipohjaisista raaka-aineista.  

Kuljetuksista syntyy päästöjä 

Yrityksen omistajat haluavat rakentaa hyvinvointia ja elinvoimaa kotialueelleen Pohjois-Karjalaan. Luonnollisesti kuljetuspäästöjä syntyy, kun leipomotuotteiden raaka-aineita kuljetetaan tänne ja täältä valmiita tuotteita kauppoihin koko Suomeen. Meillä ei ole omaa kuljetuskalustoa, vaan toimimme logistiikkakumppanien kanssa. He tekevät työtä sopivan kaluston ja reiteille sopivien polttoaineiden valinnassa. Tuotteitamme kulkee jo esimerkiksi Kuopion alueella biokaasulla.  

Miten sinä kuljet töihin?  

Porokylän Leipomolla on kolme tuotantoyksikköä ja kaksi myymäläleipomoa. Meitä elämysleipureita on noin 200. Leipomotyötä tehdään jokaisena viikonpäivänä ja vuorokauden tuntina. Osa työntekijöistämme asuu lähellä työpaikkaa ja kulkevat kävellen tai pyörällä, mutta tosiasia on, että harvaan asutussa Pohjois-Karjalassa moni tarvitsee oman auton, kun julkista liikennettä ei ole riittävästi. Siitä syntyy päästöjä, mutta olemme jo osittain taklanneet ongelmaa hankkimalla yksiköiden väliseen työmatkaliikenteeseen pari sähköautoa työntekijöiden kimppamatkoja varten.  

Parannusmahdollisuuksia on aina 

Teemme työtä tunnistaaksemme ne asiat, joihin voimme vaikuttaa ja jotka ovat merkityksellisimpiä. Syvennämme jatkuvan parantamisen kulttuuria työyhteisössä ja meillä on aina kehitysprojekteja menossa. Olemme jo tehneet paljon hävikkityötä ja paneudumme siihen aina yhä uudelleen, aina voi tehdä paremmin.  

Jätteistä meillä syntyy eniten biojätettä ja siitä jalostetaan biokaasua. Energiajäte on seuraavaksi suurin jae ja polttamisen sijaan etsimme kierrätyskohteita sille. Jätevettä meillä ei synny paljoa, mutta tiskaamista voi varmasti kehittää eteenpäin. Paneudumme logistiikkaan, miten kuljetuksia voisi optimoida lisää. Käytämme uusiutuvaa tuulisähköä ja teemme töitä energian käytön vähentämiseksi.  

Vastuullisuustyön ytimessä on oma henkilökuntamme – onnelliset elämysleipurit. Siitä kerromme tulevissa viesteissämme lisää.

Kysely vastuullisuustyöstä – vastaa ja voit voittaa tuotepalkinnon!

Haluamme selvittää, millaisia vaikutuksia toiminnallamme on ympäröivään maailmaan sekä millaisia riskejä ja mahdollisuuksia meidän tulisi huomioida liiketoiminnassamme nyt ja tulevaisuudessa?

Sidosryhmäkyselyn tarkoituksena on kartoittaa Porokylän Leipomon tärkeimpien sidosryhmien näkemyksiä vastuullisuustyöhön liittyen.
Tämän kyselyn tuloksia hyödynnetään Porokylän Leipomon vastuullisuustyössä ja kooste niistä julkaistaan jälkikäteen.

Kyselyyn vastataan anonyymisti ja tulokset käsitellään siten myös anonyymisti. Kysely koostuu pääasiassa numeroarviokysymyksistä ja muutamasta avoimesta palautteesta. Vastausaikaa on 17.5.2024 asti. Vastaaminen vie 5-10 minuuttia.

Yhteystietonsa kyselyn lopussa jättäneiden kesken arvotaan Porokylän Leipomon tuotepaketti.

Tästä linkistä vastuullisuuskyselyyn.