Töissä leipomolla – Leena

Hikinen työvuoro ruisleipäpöydässä helteisenä kesäpäivänä on leipomotyöntekijän tavallista arkea. Leena Mustoselle, 36, ruisleipien leipominen Porokylän leipomolla on sekä sydämen että kunnian asia. Työpäivän aikana Leenan taitavista käsistä syntyy noin 3000 kauniin pyöreää, itäsuomalaista ruisleipää.

Työ Porokylän leipomon tuotannossa on tiivistä tiimityötä. Leipäpöydässä on oma, tarkka rytminsä, jonka tahdissa jokaisen on pysyttävä. Rytmikäs työskentely houkutteli Leenan opiskeluvuosinaan hakeutumaan kakkujen sijaan ruisleipien tekoon.

Parasta Leenan työpäivässä on, kun tiimityö onnistuu ja leivät paistuvat täydellisiksi.

Leenalle tutun työyhteisön ja mieluisan työpaikan rooli elämässä on viime vuosina muodostunut entistäkin tärkeämmäksi hänen sairastuttuaan vakavasti.

Leena työskentelee nykyään Porokylän leipomolla vakituisena työntekijänä. Hän toivoo pysyvänsä leipäpöydässä vielä pitkään, vaikka ei nykyään otakaan omaa terveyttään enää itsestäänselvyytenä. Hän pitää säännöllisesti hyvää huolta itsestään lenkkeilemällä, liikkumalla luonnossa ja kesäisin marjastamalla. Viiden lapsen äidin tekeville käsille riittää työpäivän jälkeen kysyntää myös kotona.