Tuotekehittäjä Santtu Kiiskinen, 29, on ollut Porokylän leipomolla töissä yhteensä seitsemän vuotta. Santun löytää nykyään leipomon Lieksan pisteestä, yleensä jo aamukahdeksasta, tekemässä koeleivontaa tai kirjaamassa tuloksia ylös tietokoneellaan.
Santun innovaatioista on jäätävä jälki, sillä oivallukset ovat gluteenittoman leivonnan ydin.
- Joskus on sellaisia päiviä, että olen koko päivän tuotannossa. Kokeilen erityyppisiä taikinoita ja sitä, millä keinoin gluteenittomia tuotteita voisi tehdä uudenlaisiksi. Tässä työssä tulee koemielessä sekoiteltua kaikenlaisia raaka-aineita ja makuja keskenään nähdäkseen, miten ne toimivat. Joskus se oikea yhdistelmä voi löytyä vahingon kautta!
Santtu opiskeli leipuri-kondiittoriksi Joensuussa. Hän tuli alalle, koska kaipasi työtä, joka olisi mahdollisimman vaihtelevaa. Tuotekehittelijän roolissa Santulla on hyvin paljolti vapaat kädet, jolloin hän pääsee itse suoraan vaikuttamaan siihen, miltä tuotteet lopulta maistuvat. Porokylän leipomossa tuotteita kehitellään maku edellä. Työ vaatii pitkäjänteisyyttä.
- Jos idea uudesta tuotteesta syntyy tänään, se näkyy kaupan hyllyllä vasta vuoden päästä. Kokonaisuudessaan uusia tuotteita lähtee kehittelyyn kolme kertaa vuodessa. Jokaiseen kehittelyjaksoon yritetään saada kahdesta kolmeen tuotetta, jotta vuosittain leipomon omalle tuotemerkille syntyisi 6-9 uutta tuotetta.
Täysipäiväisenä tuotekehittelijänä työskentelevä Santtu on kotimaisen gluteenittoman leivonnan pioneeri. Jännittävintä gluteenittomassa leivonnassa on Santun mielestä se, että tilaa uusille oivalluksille riittää. Tutustuessaan uusimpiin gluteenittomiin leivontajauhoseoksiin, Santtu muokkaa ne aina Porokylän leipomon makuisiksi. Rima pidetään korkealla.
Santtu peräänkuuluttaa koulutusta gluteenittomiin raaka-aineisiin. Koska gluteeniton leivonta on vielä niin uusi asia, ei sitä juurikaan vielä kouluissa opeteta. Innostuneen ja itseoppineen tuotekehittelijän uran varrelle on mahtunut jo lukuisia onnistumisia. Yksi niistä on ollut kehitellä gluteeniton “ruisleipä” ruisleivistään tunnetun leipomon valikoimiin.
- Halusimme kehittää gluteenittoman leivän, joka olisi mahdollisimman lähellä ruisleipää. Koska kyllä se vain niin on, että ruisleipä pitää pintansa! Tattari oli makunsa puolesta se tekijä, jonka avulla pääsimme lähimmäksi ruisleipää. Arinalla paistettuna tattarilimppu myös näyttää enemmän ruisleivän näköiseltä.
Porokylän leipomon tattarilimppu on tällä hetkellä leipomon gluteenittomista leivistä myydyin. Santtu on saanut tattarilimpusta niin paljon positiivista palautetta, että hittituotteita piisaa varmasti myös jatkossa. Santtu suunnittelee gluteenittomia tuotteita myös muille kotimaisille merkeille, kuten esimerkiksi Pirkalle.
Uusimpien tuotteiden ilmestyminen kauppojen hyllyille on tuotekehittäjälle aina hieno hetki. Keväällä 2020 nähdään kauppojen hyllyillä mm. Porokylän leipomon uusi, gluteeniton vaalea ranskanleipä sekä vadelma-lakritsiimuffinssi. Tuotteet kuulostavat aina herkullisilta, mutta eivät kaukaa haetuilta.
- Kahvileipäpuolen tuotteet, kuten esimerkiksi kahvikakku tai muffinssi, ovat monen mielestä parempia gluteenittomana kuin perinteisinä. Gluteeniton kakku on usein kuohkeampi kuin vehnästä tehty kahvikakku. Siinäkin saattaa olla syy gluteenittoman suosioon, arvelee Santtu.
Mitä kekseliäs nuori mies sitten puuhaa vapaa-ajallaan?
- Olen luontoihminen ja harrastan mm. metsästystä ja kalastusta. Kotoa löytyy seitsemänvuotias pohjanpystykorva, jonka kanssa luonnossa on mukava liikkua. Olen myös innostunut perhojen sidonnasta, koska siinä pääsee käyttämään hyväksi omaa luovuuttaan. Kun itse sitoo perhoja ja testaa niitä joella, saa palautteen välittömästi!