Töissä leipomolla – gluteenittoman leivonnan makumestari – Santtu

Tuotekehittäjä Santtu Kiiskinen, 29, on ollut Porokylän leipomolla töissä yhteensä seitsemän vuotta. Santun löytää nykyään leipomon Lieksan pisteestä, yleensä jo aamukahdeksasta, tekemässä koeleivontaa tai kirjaamassa tuloksia ylös tietokoneellaan.

Santun innovaatioista on jäätävä jälki, sillä oivallukset ovat gluteenittoman leivonnan ydin.

Santtu opiskeli leipuri-kondiittoriksi Joensuussa. Hän tuli alalle, koska kaipasi työtä, joka olisi mahdollisimman vaihtelevaa. Tuotekehittelijän roolissa Santulla on hyvin paljolti vapaat kädet, jolloin hän pääsee itse suoraan vaikuttamaan siihen, miltä tuotteet lopulta maistuvat. Porokylän leipomossa tuotteita kehitellään maku edellä. Työ vaatii pitkäjänteisyyttä.

Täysipäiväisenä tuotekehittelijänä työskentelevä Santtu on kotimaisen gluteenittoman leivonnan pioneeri. Jännittävintä gluteenittomassa leivonnassa on Santun mielestä se, että tilaa uusille oivalluksille riittää. Tutustuessaan uusimpiin gluteenittomiin leivontajauhoseoksiin, Santtu muokkaa ne aina Porokylän leipomon makuisiksi. Rima pidetään korkealla.

Santtu peräänkuuluttaa koulutusta gluteenittomiin raaka-aineisiin. Koska gluteeniton leivonta on vielä niin uusi asia, ei sitä juurikaan vielä kouluissa opeteta. Innostuneen ja itseoppineen tuotekehittelijän uran varrelle on mahtunut jo lukuisia onnistumisia. Yksi niistä on ollut kehitellä gluteeniton “ruisleipä” ruisleivistään tunnetun leipomon valikoimiin.

Porokylän leipomon tattarilimppu on tällä hetkellä leipomon gluteenittomista leivistä myydyin. Santtu on saanut tattarilimpusta niin paljon positiivista palautetta, että hittituotteita piisaa varmasti myös jatkossa. Santtu suunnittelee gluteenittomia tuotteita myös muille kotimaisille merkeille, kuten esimerkiksi Pirkalle.

Uusimpien tuotteiden ilmestyminen kauppojen hyllyille on tuotekehittäjälle aina hieno hetki.  Keväällä 2020 nähdään kauppojen hyllyillä mm. Porokylän leipomon uusi, gluteeniton vaalea ranskanleipä sekä vadelma-lakritsiimuffinssi. Tuotteet kuulostavat aina herkullisilta, mutta eivät kaukaa haetuilta.

Mitä kekseliäs nuori mies sitten puuhaa vapaa-ajallaan?