Hyönteisproteiinit ainesosana

Hyönteisproteiinit ainesosana

Tästä artikkelista löydät tietoa hyönteisproteiineista, sen merkitsemisvaatimuksista ja käyttökohteista. Porokylän Leipomon tuotteissa ei käytetä hyönteisproteiinia, mutta tutustutaanpa aihepiiriin vähän lisää.

Euroopan komissio sääntele uudentyyppisten elintarvikkeiden, uuselintarvikkeiden käyttöönottoa. Muutamille hyönteisraaka-aineille on tehty turvallisuusarvio, jonka myötä ne ovat saaneet myyntiluvan EU:n alueella. Nyt tammikuussa 2023 EU antoi yhdelle hyönteistuottajalle (Criket One Co. Ltd) luvan tuoda markkinoille osittain rasvatonta kotisirkkajauhetta. Kyse oli nyt neljännestä hyönteisraaka-aineesta, joka sai EU:ssa uuselintarvikkeena myyntiluvan.

Pakkausselosteet ohjaavat valintoja

Kaikki raaka-aineet on ilmoitettava elintarvikkeiden pakkausselosteissa, tämä pätee myös hyönteisiin kuten kotisirkkajauheeseen, joka on uutena raaka-aineena saanut myyntiluvan EU:n alueella. Kuluttajilla on oikeus päättää, mitä he haluavat syödä tai juoda. Toisille tieto on merkityksellinen terveyden kannalta, esimerkiksi äyriäisallergikot voivat saada allergisia oireita myös hyönteisistä. Siksi raaka-aineet merkitään pakkauksiin ja allergeenit merkitään erottuvasti, esimerkiksi lihavoiden tai suuraakkosin.

Porokylän Leipomolle on tullut yhteydenottoja huolestuneilta kuluttajilta, että onko heillä riski syödä hyönteisproteiinia vahingossa? Tuotteissamme ei käytetä hyönteisproteiinia. Kannustamme kuitenkin tutustumaan pakkausmerkintöihin. Sillä tavoin pääsee selville, mitä raaka-aineita tuotteen reseptiin kuuluu.

Uutta kotisirkkajauhetta voi jatkossa löytyä tämän tyyppisistä tuotteista kuten moniviljaleivät, voileipäkeksit, suklaamakeiset, viljapatukat, pitsat, pastat, perunajalosteet, keitot, kastikkeet, suklaamakeiset ja raakalihavalmisteet. Porokylän Leipomolla ei ole suunnitelmissa ottaa käyttöön uusia hyönteisraaka-aineita.

Porokylän Leipomolla on käytössä yksi raaka-aine, joka liittyy hyönteisiin. Kyse on punaisesta elintarvikeväristä E210 (kokkiniili, karmiinihappo, karmiinit). Sitä käytetään hilloissa ja pomadajauheessa. Väriaineen punainen väri uutetaan kokenillikirvoista. Tyypillisesti tätä väriainetta käytettään muun muassa makeisissa, juomissa, maustetussa sulatejuustossa, punaisissa hedelmäsäilykkeissä, hedelmänmakuisissa aamiaisuroissa, makkaroissa, punaviineissä ja likööreissä.

Uudet hyönteisraaka-aineet osa ruokamurrosta

Elämme maatalouden ja ruokajärjestelmän murrosvaihetta. Vastuulliset yritykset tunnistavat ja tunnustavat huolen ilmastonmuutoksesta ja luontokadosta. Ihmisten ruoka ja eläinten rehu ovat osa ruokajärjestelmää. Luonnon kantokyky on monien yleisesti tunnustettujen mittarien mukaan ylittynyt. Sekä tutkimuslaitokset että yritykset etsivät kiivaasti keinoja tasapainon löytymiseen.

Hyönteisiä kasvattavat ja hyönteisistä raaka-aineita tuottavat toimijat pyrkivät ratkaisemaan kestävyysongelmaa. Osalle ihmisistä hyönteiset ovat kiinnostava vaihtoehto perinteisille eläinperäisille tuotteille. Hyönteisistä saadaan myös eläimille, niin tuotantoeläimille, lemmikeille kuin luonnonvaraisille eläimille ruokaa. Esimerkiksi VTT-lähtöinen Volare rakentaa Järvenpäähän teollisuuslaitosta, jossa hyönteisten ravintona käytetään elintarviketeollisuuden sivuvirtoja. Mustasotilaskärpäsen toukista tehdään hyönteisproteiinia kalanrehuun, sekä koiran- ja linnunruokaan.

 

Lisätietoja:

Euroopan unionin virallisen lehden artikkeli kotisirkkajauheen myyntiluvasta

Ruokavirasto:  Tietoa hyönteisistä elintarvikkeina